zaterdag 24 september 2011

Licht....


Door Cern in Zwitserland zijn er door de deeltjesversneller metingen gedaan die de relativiteitstheorie van Einstein op de hak nemen. E=MC2. Er zijn voor het eerst deeltjes gevonden die sneller gaan dan het licht. Iets dat tot nu toe onmogelijk werd geacht. De wetenschappelijke wereld is in rep en roer, men gaat nu de gegevens toetsen op betrouwbaarheid. Want stel je voor dat het echt zo is? Dan gaat ons wereldbeeld op zijn kop! Tijdreizen en teleportatie gaan ineens tot de mogelijkheden behoren. Biedt mij de gelegenheid ongegeneerd te dromen over nieuwe (of moet ik zeggen oude) vakantiebestemmingen! Voorlopig neem ik echter wel genoegen met het herfstlicht in mijn tuin.....

donderdag 22 september 2011

Uitgenodigd....


De Geranium himalayense 'Birch's Double is wat mij betreft ook van harte uitgenodigd op mijn nieuwe tuinfeestje. De kleur is ongeëvenaard mooi en haar wufte roezels maken haar tot een "classy lady". Alleen jammer dat het bloemetje zo klein is, je moet behoorlijk door de knieën. En dat ze maar zo kort bloeit is ook wel een minpuntje. Misschien toch nog maar even overdenken?

woensdag 21 september 2011

Partir c'est mourir un peu.....


 Nu ik weet dat mijn laatste tuinseizoenen in Huijbergen zijn aangebroken, betrap ik mezelf erop dat ik weemoedig door mijn hof scharrel. Wat geniet ik intens van deze tuin. Wat ken ik hem goed, elk plekje, elk plantje. En al weet ik dat er elders een nieuwe, kleinere, maar beter te behappen tuin wacht die schreeuwt om aandacht, toch wordt ik er lichtelijk melancholiek van. Al die lievelingsplantjes, stekjes, zaailingen, aanwaaiers, aandachttrekkers en stille getrouwen die ik al die jaren heb gekoesterd en bewonderd. Die zo ontzettend veel leven trekken en herbergen. Mijn eigen kleine biodiverse biotoopje. Het kan zo maar zijn dat de volgende bewoners alles rücksichtslos in de groenbak kieperen en daarmee in één klap al mijn tuinbewoners èn hun kroost dak- en voedselloos maken. Ik moet er niet aan denken. Ik wil er niet aan denken. Dus blik ik vooruit. Want waar ik anderen van verdenk: het oprollen van de complete groenvoorziening van mijn toekomstige stek, daar ga ik mij zelf schuldig aan maken. Alle deprimerende en lompe Laurieren, Liguster, Rodo's, Klimop en andere eeuwig groen blijvenden worden gerooid. Bloemen wil ik, veel bloemen, en rozen, en geur, met zoemers en fladderaars en, en.... Stiekem maak ik alvast een lijstje van planten die ik perse terug wil zien in mijn nieuwe hof. De Verbascum, Kaardebollen, Alliums, de Stipa gigantea, de Knautia, Echinacea's, en natuurlijk gaat mijn Acanthus Rue Ledan mee. Het liefst zou ik alle onderdanen van mijn tuin in verhuisdozen kieperen en ter plekke een nieuw onderkomen geven, maar ik vrees dat dat plan mijn toerekeningsvatbaarheid ernstig in diskrediet brengt en op hevig verzet van mijn lief gaat stuiten.... Zucht.....

dinsdag 20 september 2011

Snoepers....


 Nu de herfst nadert is het tijd om te oogsten. We hebben al aardig wat stoofpeertjes gegeten en uitgedeeld. En niet alleen aan buren en bekenden, maar ook aan het fladdervolk in mijn tuintje. Vlinders, maar vooral Wespen, komen regelmatig snoepen van de stoofperen die steeds meer gaatjes gaan vertonen door hun hang naar zoetigheid. Dat is nou ook weer niet de bedoeling! Oogsten dus, dan mogen de beschadigde peertjes blijven hangen en verdwijnt de rest in port of rode wijn met een kaneelstokje en honing. Want snoepen doen wij ook graag!

zondag 18 september 2011

Marathonloper....


 De zomermarathon, welke bloeier heeft de langste adem, wordt zonder meer gewonnen door de Geranium 'Johnsons Blue'. Hij blijft sinds mei maar eindeloos blauwe bloemen produceren. Het hart vangt het licht prachtig, het lijkt haast licht te geven. In combinatie met een fluweelzacht bijtje dat zich tegoed doet aan haar zoetigheid is ze helemaal onweerstaanbaar!